Yam Cake (with Kiwi)
Salam sejahtera dan salam perpaduan. Sudah sekian lama tidak menulis artikel dalam Going Distant. Saya menghadapi beberapa masalah teknikal berhubung dengan blog ini. Kini saya kembali dengan post pertama dalam bulan Mei 2016 ini.
Post pada kali ini, saya ingin berkongsi tempahan kek pertama saya pada 23hb April 2016. Kek ini khas buat my uncle, Birthday ke-63 tahun. Ditempah khas oleh my lovely cousin.
Bahan-Bahan Untuk Menyediakan Sponge Cake
Bahan A:
4 biji kuning telur
16g gula kaster
1/2 sudu kecil esen vanila
Bahan B:
4 biji putih telur
100g gula kaster (saya kurangkan kepada 75g)
Bahan C:
100g tepung gandum (ayak bersama baking powder)
1 sudu teh baking powder (optional)
Bahan D:
50g minyak jagung
Cara-cara menyediakan Sponge Cake;
1. Panaskan oven pada suhu 160' C.
2. Pukul bahan A sehingga kembang dan gebu. Ketepikan
3. Pukul pula bahan B sehingga kembang dan bertanduk (meringue)
4. Satukan bahan A yang dipukul sebelumnya dengan bahan B sehingga sebati
5. Masukkan bahan C, dan gaul sebati
6. Akhir sekali masukkan pula bahan D dan gaul hingga sebati.
7. Tuang ke dalam loyang 20 cm yang telah digriskan dan alaskan dasarnya dengan
menggunakan baking paper.
8. Bakar pada suhu 160' C selama 30 minit. Sejukkan sepenuhnya di atas redai
(wire rack).
Bahan-bahan Filling:
1. 200g keladi (Direbus dan dilenyek. Jangan terlalu lenyek)
2. 160g fresh cream
3. 30g gula kaster
Bahan-bahan Topping & Decoration:
1. 160g fresh cream -/+
2. 1 sk pewarna makanan; ungu (ikut kesukaan anda)
3. 2 Biji kiwi segar
3. 2 Biji kiwi segar
Bahan-bahan Lain:
1. Sirup yamCara-cara membuat filling & menghias kek:
1. Satukan bahan-bahan filling dan pukul sehingga kembang dan sebati.
2. Ambil sponge cake, potong kepada 2 lapisan. Sebelum meletakkan filling, anda
perlu sapu sirup ke atas kek. Kemudian sapukan 1/2 adunan filling ke atas
lapisan kek pertama.
3. Tutup dengan lapisan kek terakhir. Simpan ke dalam peti sejuk sementaraperlu sapu sirup ke atas kek. Kemudian sapukan 1/2 adunan filling ke atas
lapisan kek pertama.
membuat topping.
4. Pukul fresh cream sehingga pekat dan bertanduk (jangan terlalu pukul).
5. Keluarkan kek, sapukan kemas di atas dan sekeliling kek dengan topping fresh
cream tadi.
6. Akhir sekali hias kek dengan putaran fresh cream dan letakkan hirisan kiwi
(hias mengikut kreativiti)
Sampai bertemu lagi!
Belum ada tanggapan untuk "Kek Yam Dengan Hiasan Kiwi"
Post a Comment